Polis ve taşımacılık şirketleri yüzü kapatan örtülere gelen yasağı uygulamayacaklarının sinyalini verdiler

Hollanda’da yürürlüğe giren peçe yasağı polis ve taşımacılık şirketlerinin uygulamaya yanaşmamaları yüzünden daha ilk günden uygulanamaz duruma geldi.

‘Yüzü kapatan kıyafetler hakkındaki kısmi yasaklara’ göre kar maskeleri, tüm yüzü kapatan kasklar, peçe ve çarşaflar okul, hastane ve toplu taşıma araçları gibi kamusal alanlarda yasaklanmıştı. 

Kanuna göre yasakları delenlere yüzlerini açmaları ya da 150 ila 415 euro arasında para cezası uygulaması arasında bir tercih veriliyor. Bu kıyafetleri sokakta giymeye yönelik herhangi bir yasak bulunmuyor. 

Ancak polislerin yasanın uygulanmayacağı yönünde aldığı tavırdan sonra yasanın etkisiz kalacağı görülüyor. Karakola herhangi bir konu için şikayete gelen örtülü kadınların engellenmesi fikri polisleri rahatsız ediyor. 

Taşıma şirketleri ise polislerin aldığı tavırdan sonra eğer polisler yoksa kendi çalışanlarından yasayı tren, metro, tramvay ve otobüslerde uygulamayı istemeyeceklerini belirttiler.

RET taşıma ağı sözcüsü olan Pedro Peters, yasanın uygulanamaz olduğunu belirtti. Peters, “Polis bize yasağın öncelikli olmadığını ve normalde 30 dakika içerisinde olay yerine intikal etmelerinin bu gibi durumlarda söz konusu olmadığını söylediğini” iletti. Bu durumda ceza kesmelerinin taşımacılık çalışanların sorumluluğunda olmadığını ekledi. 

Çalışanlara peçeli kadınlara kanundan bahsedilmesi ancak girişlerinin de engellenmemesi tavsiyesi verildi. 

Hollanda’da peçe takan kadınların tam sayısı bilinmiyor. 2009’de Amsterdam Üniversitesi’nden Annelies Moors adlı profesörün yaptığı bir çalışmaya göre, yaklaşık 100 kadın düzenli olarak, 400 kadın ise ara sıra peçe takıyor. 

2016 yılında Mark Rutte koalisyon hükümeti tarafından çıkarılan yasağın Geert Wilders’in İslam karşıtı Özgürlük Partisi’nin artan popülerliğine yönelik olduğu belirtiliyor. 

Hollanda kamusal alanda peçeyi yasaklayan altıncı AB ülkesi. Bu trend Fransa’da Nicolas Sarkozy’nin 2011 yılında peçeyi “hoş karşılamadığı” yönündeki çıkışından sonra başladı. 

Rotterdam’daki Nida partisi ise kanunun uygulanmasından doğacak para cezalarının karşılanmasına karar vererek kişilerin para yatırabileceği bir banka hesabı oluşturdu. Cezayirli girişimci ve aktivist Rachid Nekkaz’da para cezalarını kendi cebinden karşılayacağını duyurdu. 

Amsterdam Belediye Başkanı Femke Halsema, kanun karşısında yaşadığı şaşkınlığı dile getirerek belediye yetkililerinin yasağı dikkate almayacaklarını söyledi.

Amnesty International’a göre yasak kadınların kıyafetlerini seçme özgürlüğünü ihlal ediyor. Ancak Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin bu tarz yasakların Avrupa İnsan Hakları Konvansiyonu’na aykırı olmadığını yönünde 2014 tarihli bir kararı bulunmakta.

(Bu yazı Türkçeye Mor Dayanışma Çeviri Komisyonu tarafından çevrildi. Orijinali için: https://www.theguardian.com/world/2019/aug/01/dutch-police-signal-unwillingness-enforce-new-burqa-ban)