Tahran Devrim Mahkemesi üç kadın aktivisti toplam 54 yıl hapse mahkûm etti.

7 Eylül 2019, Perşembe günü görülen duruşmada Assal Mohammadi, Sanaz Allahyari ve Sepideh Qolian her biri 18; toplam 54 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Aralarında Allahyari’nin eşi Amirhossein Mohammadifar’ın da bulunduğu diğer aktivistler de 18 yıla mahkûm edildi.

İran Direnişi Ulusal Meclisi Kadın Komitesi, İran’da insan hakları aktivistleri hakkında verilen, adil olmayan, uzun süreli hapis cezalarını şiddetle kınadı. Dini rejim böyle cezalarla, yozlaşmış yasalara karşı yaygın olan toplumsal hoşnutsuzlukların patlamasını engellemeye çalışıyor ve bu tür protestolarda kadınların yer almasından özellikle korkuyor.

İşçi hakları aktivistlerinin duruşması ve suçlamaların sorgusu 3 Ağustos 2019’da gerçekleşecekti ancak ertelendi ve ardından ayrı ayrı görüldü.

Assal Mohammadi sivil aktivist ve eczacılık öğrencisi,  4 Ağustos’ta Evin Cezaevi’ne götürüldü. Aralık 2018’de tutuklanmış ve Ocak sonunda 400 milyon toman (yaklaşık 55 bin TL) kefaretle serbest bırakılmıştı. Mohammadi Ağustos ayında tekrar tutuklandı.

Assal Mohammadi, Haft Tappeh şeker kamışı şirketi ve Ahvaz demir işçilerinin protestolarını destekleyen gönderiler yayınlamıştı.

GAM internet dergisinin yayın kurulu üyesi olan Sanaz Allahyari, Ocak 2019’da tutuklandı. GAM, işçi hakları dâhil olmak üzere toplumsal sorunlar hakkında yazılar yayınlıyordu. Allahyari aylarca İstihbarat Bakanlığı 209 numaralı koğuşta tutuldu ve Nisan’da genel koğuşa transfer edildi. Çeşitli hastalıkları olmasına rağmen, hapishane görevlileri şimdiye kadar tedavi için hastaneye gitmesine izin vermedi. Allahyari 12 gündür açlık grevindeydi.Sepideh Qolian Ocak 2019’da ikinci kez tutuklandı. Gözaltındayken fiziksel ve psikolojik işkenceye maruz kaldığını söyledi. Kendisi ve bazı diğer mahkûmlar, Temmuz 2019’da Qarchak Hapishanesi’nde hapishane görevlilerince kışkırtılmış bazı tehlikeli mahkûmlar tarafından ağır şekilde dövüldüler ve gaddarca muameleye maruz kaldılar.

(Bu yazı Türkçeye Mor Dayanışma Çeviri Komisyonu tarafından çevrildi. Orijinali için: https://women.ncr-iran.org/2019/09/08/54-years-in-prison-for-three-female-labor-activists-in-iran/)