Mexico City’deki protestocular, başkentteki iki ayrı olayda iki genç kadın, polis memurları tarafından tecavüze uğradıklarını bildirildikten sonra sokaklarda adalet talep etti. Davalardan birinde, dört polis hala tutuklanmadı.

Mexico City’deki yaklaşık 300 protestocu, başkentteki polis memurları tarafından tecavüze uğradığını bildiren iki genç kadın için adalet istedi. Çoğunluğu kadınlardan oluşan protestocular kentin emniyet genel merkezine ve yerel savcılığa inerek “Adalet” ve “Bizi korumuyorlar: Bize tecavüz ediyorlar” sloganları attılar.

Öfkeli kalabalık savcılığın dışında bir domuz kafası sergiledi ve binadaki camları kırdılar. Başkentin emniyet bakanı Jesus Orta, protestocuları sakin olmaya çağırdı ve herhangi bir memur ” eğer cinsel içerikli bir suç işlediyse” soruşturma ve ceza sözü verirken, polisin “kadınların ve tüm vatandaşların” korunmasını sağlayacağını garanti etti.

İki Tecavüz Vakası

Kadınlar polis tarafından gerçekleştirildiği raporlanan son iki cinsel saldırı hakkında öfkeli. Vakalardan birinde, 17 yaşındaki bir genç kadın, 3 Ağustos’ta başkentin kuzeyindeki Azcapotzalco belediyesinde bir partiden ayrıldığı sırada dört polisin devriye arabasında kendisine tecavüz ettiğini söyledi. Dava, şehir avukatı Ernestina Godoy’un, geçen hafta kurbanın faillerin kimliğini saptaması beklendiğinden dolayı polis memurlarının suçlu bulunmadığını itiraf etmesinden sonra öfke dalgası yarattı.

Diğer vakada, bundan sadece altı gün sonra, 16 yaşında bir genç kadın, bir polis memurunun, şehir merkezindeki fotoğraf arşivlerinde kendisine tecavüz ettiğini söyledi. Polis ertesi günü tutuklandı.

“Provokasyon”

Başkentin ilk seçilen kadın belediye başkanı olan Belediye Başkanı Claudia Sheinbaum bir basın toplantısında yetkililerin adalet sağlayacaklarını söyledi, ancak protestocuları provokatör olarak nitelendirdi.

Sheinbaum, “Herhangi bir provokasyona aldanmayacağız, bu bir provokasyondu. Protestocular hükümetin şiddet içeren yöntemler kullanmasını istediler ve hiçbir şekilde buna düşmeyeceğiz. Bir soruşturma olacak ve savcılık bunu çözecek” dedi.

Belediye başkanı ayrıca, “davanın ciddiyeti nedeniyle”, Mexico City İnsan Hakları Komisyonunun soruşturmaya dahil olacağını söyledi.

Avukat Godoy, Twitter’dan davaların bulgularını incelemek için “birkaç soruşturma” açtığını söyledi.

Kadınlara uygulanan sistematik şiddet

Meksika’da son yıllarda kadınlara karşı şiddet giderek artıyor. Birleşmiş Milletler’e göre, ülkede her gün tahmini dokuz kadın öldürülüyor.

Meksika İstatistik ve Coğrafya Enstitüsü’ne göre, Meksika’daki kadınların %44’ü hayatları boyunca en az bir partnerinden şiddete maruz kalmış, %66’sı yaşamları boyunca şiddet türlerinden en az birini yaşamış.

(Bu yazı Türkçeye Mor Dayanışma Çeviri Komisyonu tarafından çevrildi. Orijinali için: https://www.dw.com/en/mexican-women-demand-justice-for-girls-allegedly-raped-by-police/a-50002624)