Kadın hakları grupları cinsel saldırıya karşı kendini savunan genç kız için hoşgörü istiyor

Mısır’da kendisine tecavüze teşebbüs eden otobüs şoförünü öldüren 15 yaşındaki genç kız cinayet ile suçlanma ihtimaliyle karşı karşıya. 

Haziran ayında bıçak tehdidi altında tecavüze teşebbüs eden adamı öldüren genç kıza yöneltilen suçlar Mısır hukuk sisteminin kadınlara olan bakış açısı hakkında endişelere yol açıyor. 

Genç kız iddianamesinde şoförün kendisini Kahire’nin terkedilmiş bir bölgesine kaçırdığını ve saldırıdan ancak kendisine yöneltilen bıçağı alıp şoförü birkaç yerinden bıçaklayarak kurtulduğunu belirtti. 

Tutuklanmasının ardından genç kız bekaret testine girmek zorunda kaldı. Eylemcilere göre bu müdahalenin kendisi ise cinsel saldırı olarak değerlendirilmeli.   

Hukuki yardımda bulunan kadın hakları grupları genç kızın kendini cinsel saldırıdan koruduğu gerekçesiyle esneklik talep ediyor. Hakimin genç kız lehine alacağı bir kararın önemli bir içtihat yaratacağını ve mağduru suçlayan ve topluma derin kök salmış kadın düşmanlığıyla başa çıkmak için önemli bir adım olacağını umuyorlar.

Kahire Hukuk ve Kalkınma Vakfı başkanı Intissar Saeed’e göre bu dava Mısır toplumundaki iki taraflılığı su yüzüne çıkarıyor. Saeed “İlk günden beri genç kızı destekliyorum. Bu desteğimi Facebook’ta paylaştığımda bazı erkek avukatlar genç kızın namuslu olmadığını söyleyerek kıza saldırdılar” dedi.

Polis tarafından yapılan sorgulamada genç kız otobüse binmeden önce erkek arkadaşıyla bir randevusu olduğunu belirtti. Bu ifade flörtleşmenin iyi gözle bakılmadığı Mısır toplumunda genç kızın inandırıcılığını azaltabilir. Bu arada kızın erkek arkadaşı söz konusu suç ile herhangi bir bağı olup olmadığının araştırılması için gözaltında tutuluyor. 

Gözaltından sonra genç kız kendi davasına yardımcı olabileceği gerekçesiyle bakire olup olmadığının anlaşılması için vajinal teste girmeye zorlandı. Genç kızı savunan avukatlar arasında yer alan Saeed, ‘şoför kıza tecavüz etmeye teşebbüs etmiş ancak edememiş, dolayısıyla böyle bir müdahaleye gerek yoktu’ dedi. 

Dava Mısır kültürünün kadınların bakireliğine olan takıntısını öne çıkarıyor. Mısırın muhafazakar kesimlerinde akrabaları kadınların bakirelikten çıkışlarını sokakta kanlı çarşaflar sergileyerek kutluyorlar. 

Feministler kızın salınması ve cinayetten daha hafif bir suçlamayla yargılanması için kampanya yürütüyorlar. Ancak geçen ay davayı inceleyen hakim, savcının talebiyle 30 gün daha gözaltında tutulması gerektiğine karar verdi. Genç kızın avukatları kızın ‘namus cinayeti’ ile yargılanmasını umduklarını belirtiyorlar. Namus cinayetleri genellikle ailenin erkek üyelerinin ailenin namusuna helal getirdikleri gerekçesiyle kadınları öldürmeleri olarak geçiyor. Erkekler namus cinayetleri ile suçlandıklarında cinayetten daha hafif cezalar alıyor. Kadın hakları aktivistleri aslında yıllardır bu durumu tersine çevirmeye çalışıyorlar. 

Bakirelik testine giren kadınlara hukuki ve psikolojik yardımda bulunan Nazra Feminist Çalışmaları grubundan Mozn Hassan’a göre toplumda kadın düşmanlığı korkutucu derecede. ‘Kanun namusunu koruyan bir erkeğin duygusal durumunu göz önünde tutuyor ancak kadınlara aynı hakkı tanımıyor. Bunun kendisi tamamen patriarkal.’

Olayı araştıran hakim detaylı adli kurum raporuna göre karar verecek. 

(Bu yazı Türkçeye Mor Dayanışma Çeviri Komisyonu tarafından çevrildi. Orijinali için: https://www.independent.co.uk/news/world/africa/egypt-rape-teenager-bus-driver-murder-charges-killing-cairo-a9105101.html)