Trump hükümetinin kadın haklarına karşı gerçekleştirdiği saldırıların son halkası olan mektuptan anlaşıldığı üzere, ABD BM üye devletlerini kürtaj karşıtı kampanyalarına destek vermeye çağırıyor.

Guardian’ın iddiasına göre ABD hükümetinin üreme sağlığı konusundaki görüşlerine yakın duran devletlere bir mektup yollanıldı. 

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ve Sağlık Bakanı Alex Azar tarafından imzalandığı öne sürülen mektupta, hükümetler BM’nin cinsel ve üreme sağlığı ve haklarıyla alakalı ‘zararlı’ politikalarına karşı çıkmaya davet ediliyor. 

BM genel meclisinin evrensel sağlık güvencesi konulu üst düzey toplantısında sunulmak üzere hazırlanan açıklamada çok taraflı anlaşmaların kürtaj hakkını yanlış yorumladıkları öne sürüldü.

Mektupta ‘Küresel çapta sağlık politikaların önemi kapsamında önceliklerimiz gereği, ABD hükümeti olarak hükümetinizi her egemen devletin henüz doğmamışların ve toplumun en önemli birliği olan ve çocukların sağlıklı yaşam sürebilmeleri ve gelişebilmelerinin gereği olan ailenin korunmasına yönelik yetkilerinin korunmasına davet ediyoruz’ diyor.

‘BM forumlarının ve uluslararası araçların saldırgan bir biçimde yeni bir uluslararası kürtaj hakkı ve aileyi zayıflatıcı uluslararası politikaların desteklenmesinde kullanılmasını endişe ile karşılıyoruz. 

‘Bunun diğer örnekleri de çok taraflı küresel sağlık politikaları belgelerinde önümüze çıkmakta. ‘Kapsayıcı cinsel eğitim’ ve ‘cinsel ve üreme sağlığı ve hakları’ konularında özellikle aile odaklı alınması gereken hassas ve kişisel meselelerin ebeveynlerin rolünü azaltacak şekilde ele alındığını görüyoruz. Bu konu özellikle kürtajın teşviki ve doğmamış hayatları koruyan dini ve kültürel normlardan uzaklaşmaya zorlama olarak karşımıza çıkmakta.’

‘Bu tarz yaklaşımlar kimseyi geride bırakmayan sürdürülebilir bir kalkınma ve herkesin sağlığı için paylaştığımız ortak bağlılığı yaralamaktadır.’

Mektuba göre özellikle Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından BM nezdinde bu politikaların sürdürülmesi ‘rahatsız edici ve itiraz edilmeli’.

Mektup geçtiğimiz Mayıs ayında Dünya Sağlık Asamblesi’nin ortak yaptığı açıklamaya benziyor. Bu açıklama devletler ‘ortaklaşa paylaştığımız değerleri yansıtan bir belge çıkarılmasını’ hedefliyor. Açıklama DSÖ’yü ‘üye devletler arasında geniş fikir birliğiyle kabul edilen koşullara odaklanmaya’ çağırıyor. 

Mayıs ayındaki açıklamayı ABD, Brezilya, Mısır, Suudi Arabistan, Endonezya, Haiti, Gana, Nijerya ve Irak imzalamıştı. Açıklamada cinsel ve üreme sağlığı ile ilgili konuların ‘kafa karışıklığına ve yanlış anlaşılmaya’ yol açtığı belirtiliyordu. DSÖ

Mektubun gerçek olup olmadığına yönelik hükümete ve sağlık bakanlığına yönetilen sorular cevapsız bırakıldı. 

Trump hükümeti onlarca yıldır BM dokümanlarında kullanan dili sulandırmaya ve ortadan kaldırmaya çalışıyor. ABD yetkililerinin yoğun lobicilik faaliyetlerini takiben Nisan ayında çatışma alanlarında tecavüzle ilgili BM güvenlik konseyi kararında yer alan cinsel ve üreme sağlığı referansları kaldırıldı. 

Daha önce de ABD BM dokümanlarından ‘toplumsal cinsiyet’ kavramını çıkarmaya yönelik çabalarda bulundu.

Uluslararası Kadın Sağlık Koalisyonu savunuculuk ve politika yöneticisi Shannon Kowalski’ye göre, ‘Bu mektup uluslararası fikir birliğini bozmaya ve kadın ve kız çocuklarının haklarını zamanın gerisine itmeye çalışmakta’.

‘Dertleri sadece kürtaj değil, kadınların kendi bedenleri üzerinde özerklik haklarını kullanmaları ve ihtiyaçları olan temel hizmetlere erişimlerini engellemek. Pompeo ve Azur’un bu belgeyi imzalamış olmaları ABD’nin stratejisini yoğunlaştırdığı anlamına gelmekte’ diyor Kowalski. 

Açık Toplum Vakfı uluslararası sağlık politikaları kıdemli danışmanı Keifer Buckingham’a göre mektup stratejinin yoğunlaşmasından çok gizli yaptıklarını kamusal olarak yapmaya başladıkları anlamına geliyor. ‘ABD açıkça bizimle değilseniz bize karşısınız diyerek bu işin parasal sonuçları olduğunu ima ediyor.’ 

(Bu yazı Türkçeye Mor Dayanışma Çeviri Komisyonu tarafından çevrildi. Orijinali için: https://www.theguardian.com/global-development/2019/sep/23/leaked-letter-suggests-us-is-rallying-un-member-states-to-oppose-abortion)