Müzik festivallerinin kutlama zamanı olması gerekir, absürt kıyafetler giyersin ve en yakın arkadaşlarında laubali takılırsın. Ancak yeni veriler gösteriyor ki bu ortam, birçok kadın için kaygısız olmaktan çok uzak.

Birleşik Krallık’taki Durham Üniversitesi’nde, şimdiye kadar 250 kişinin katılımıyla yapılan bir araştırmaya göre, kadınların üçte ikisi müzik festivallerinde cinsel tacize uğrama endişesi duyuyor. Sadece bununla kalmıyor, geçmişteki festivallerde kadınların yüzde 30’u cinsel tacize, yüzde 10’u cinsel saldırıya maruz kalmış. Araştırma İngiltere ile sınırlı olmasına rağmen, bu durum dünyadaki tüm festival severlere tanıdık geliyor.

Festivallerde yaşanan taciz olaylarıyla ilgili kulaktan kulağa yayılan birçok söylenti ve anekdot olmasına rağmen bu araştırma net rakamlar elde etmek ve değişiklik talep etmek için hazırlanmış. “Özellikle cinsel şiddet ve tacizle ilgili suç ve güvenlik konularındaki endişeler son yıllarda su yüzüne çıktı ve bu konudaki farkındalığı arttırmak ve cinsel şiddet ve tacizin önüne geçmek için birtakım festival girişimleri oluşturuldu.” Araştırmayı yöneten ceza hukuku profesörü Dr. Hannah Bows, The Independent’a konuştu: “Festival katılımcılarını endişelendiren suç ve güvenlik konuları ve cinsel şiddet ve taciz dâhil olmak üzere değişik türde mağduriyetlerin yaygınlığı ile ilgili festival yönetimlerine kanıt sağlamak istedik. ” Bu çok önemli, bu konudaki söylentileri önemsizleştirmek veya görmezden gelmeye çalışmak çok kolay, ancak sayılar yalan söylemez.

İngiltere’de son zamanlarda yapılan bir YouGov anketine göre festivale katılanların yüzde 43’ü istenmeyen cinsel davranışlara maruz kaldı, yani artık kulak verme zamanı.

Bunun gibi araştırmalar güzel bir başlangıç. İleriye doğru bir adım ve #MeToo sonrası dünyasında, sonunda cinsel tacize karşı toleransımızın bittiğinin bir kanıtı. Buna rağmen, 2018 yılında erkeklerin hala kadın bedeni üzerinde sahiplenici davranışlar sergileyebileceğini düşünmemiz şaşırtıcı ve endişe verici. Bu her zaman olan bir şey: kadınlara gülümsemelerini söylemelerinden, rızaları dışında dokunmaya kadar. Bu araştırma kadınların hala tehdit altında hissettiğini gösteriyor.

Ve kadınların maruz kaldığı durumlar sadece yorumlarla ve dik dik bakmalarla ve hatta el ile tacizle de sınırlı kalmıyor, ileri gitmeyi reddettiklerinde karşılaşacakları öfkeden de korkuyorlar. Sokak Tacizi ile Mücadele organizasyonu program ortağı Jae Cameron, Bustle’a şöyle diyor: “Kadınlar sokaklarda uğradıkları tacizlere tepki gösterdiğinde ve ‘gülümsemeyi’ reddettiklerinde, onlara ait oldukları yeri hatırlatmak için bir dürtü ve tamamen nesneleşmedikleri için duyulan bir öfke ile karşılaşıyorlar.” Cameron sözlerine şöyle devam ediyor: “Aramızda şöyle bir şaka var, sokakta tanımadığın bir kadına gülümsemesini söylemek, aslında ‘benim için cinselliğini sergile’ demek anlamına geliyor.  Siz ‘hayır’ dediğinizde duyulan öfke ise, taciz edenin kadın bedeni üzerindeki hak iddiasını parçalamanın ne kadar zor olduğunu ortaya çıkarıyor.” Kadınlar bir müzik festivaline gittiğinde güvenlikleri için endişe etmemeli – oradaki herkes gibi güzel zaman geçirmeye odaklanmalı.

Cinsel taciz, maalesef, çok fazla kadının ortak olarak maruz kaldığı bir olay. – bu verilerin gösterdiği gibi, yaşamımızdaki olayları nasıl görüp algıladığımızı etkiliyor. Umarız ki bu rakamlar festival organizasyoncularına kadınların güvenliğinin sağlanması için yapılması gereken daha çok şey olduğunu açık bir şekilde gösterir. Yaz festivalleri korkmanın ve tetikte olmanın yeri değildir. 

(Bu yazı Türkçeye Mor Dayanışma Çeviri Komisyonu tarafından çevrildi. Orijinali için: https://www.bustle.com/p/most-women-fear-sexual-harassment-at-music-festivals-a-new-survey-finds-10186671)