“Anne bacak aramı hep korumamı istedin, o kadar iyi korudum ki bir amca da bana yardım etti.”

Cinsel istismar; bir çocuğun cinsel olarak olgunlaşmış kişi tarafından, cinsel uyarılma amacıyla uygulanan her türlü eylem olarak genel anlamıyla ifade edilmektedir. 

İhmal pasif, istismar ise aktiftir. 

Her yaştan, her ırktan, her etnik gruptan ve her ekonomik zeminden çocuklar, her semtte ve her cemiyette ve her ülkelerde dünyanın her yerinde kolayca cinsel istismara maruz kalabilir. Cinsel istismar, çoğunlukla mağdurun tanıdığı kişi tarafından gerçekleştirilir. 

Cinsel saldırının hastalık değil, cinsel dokunulmazlığa karşı işlenen bir suç olduğu unutulmamalıdır. Her çocuk istismarcısı, düşünüldüğü gibi hasta değildir.

Birçok çocuk,  istismarın neden olduğu utanç, suçluluk gibi tepkilerden dolayı cinsel istismarı çoğu kez gizli olarak yaşar, sır olarak saklandığı için de istismarın devamlı olma olasılığı artar.

Cinsel istismara karşın kamusal/örgütsel önlemler:

Çocuğun bulunduğu her alanda (okul-aile-sokak) çocuk hakları gözetilmeli. Çocuk haklarına ve çocukların ihtiyaçlarına uygun programlar, mekanlar, yaklaşımlar geliştirilmeli. Tüm kamu ve örgütler tarafından 18 yaş altı tüm bireylerin çocuk olarak kabulü sağlanmalı. Cinsel sağlık eğitimi kamu ve stk lar tarafından savunulmalı ve uygulanmalı.

İstismar erken fark edilmeli.

Okul, ASM, polis gibi kurumlar istismar ve müdahale konusunda bilgili olmalı ve özel eğitim alan kişiler çalıştırmalılar.

Kamuda sorumluluğu olan herkes hesap verebilmeli. 

Cinsel istismara karşın yasal önlemler:

İstismar faillerine verilen cezalara indirim getirilmemeli. İstismar suç duyuruları sonrasında soruşturma/kovuşturma hızlı yapılmalı ve çocuk rehabilitasyon sürecine alınmalı. 

Cinsel istismara karşın bireysel önlemler

“Hayır” dediğinizde hayır olduğunu anlasın. Onun “HAYIR”ına saygı gösterin ve kabul edin. İyi sır ve kötü sır kavramlarını açıklayın.

Çocuklar cinsellikle ilgili merak ettikleri için soru sorarlar. Soruları onların yaşları ve gelişimlerine uygundur. Cinsellikle ilgili gelişimi dışında bilgileri yoktur ve hayal kuramazlar. İstismar ile ilgili söyledikleri her şey dikkate alınmalı. Cinsel saldırı ile ilgili yalan söyleyemezler, olay anlattığı gibi olmasa da maruz kaldığı bir davranış/durum vardır. Mutlaka ÇOCUKLARA İNANIN.