Kadınlar, dayanışma ağları, sosyal medya etkinlikleri ve erkek şiddetine karşı her an oluşturulan kamuoyu ile yaşamları için mücadele etmeye, karantina koşullarında da devam ediyorlar. Çünkü her dönemde olduğu gibi korona günlerinde de kadınları yaşatacak olan kadın mücadelesidir.

Küresel bir salgına dönüşen coronavirüsten korunmak için alınan önlemler milyonlarca işçiyi kapsamıyor. Bu bağlamda salgından korunmakla aç kalmak arasında bırakılan işçiler çalışmaya devam etmek zorunda kalıyor. Salgın kapsamında kapatılan iş yerleri çalışanları ise, zorla ücretsiz izne çıkarıldılar veya işlerine son verildi.

Korona günlerinde kadın emeği

Karantina döneminde evin dezenfekte edilmesi, daha da yoksullaşan aileyi elde kalan az miktarda para ile besleme görevi, temel yaşam ihtiyaçlarının en ucuza satın alınması, satın alınan her şeyin dezenfekte edilmesi gibi onlarca işi yapanlar yine kadınlar oluyor.

Ücretli bir işte çalışan kadınlar ise iş dışındaki tüm zamanlarını evi dezenfekte etme, aileyi sağlıklı besleme gibi işlere ayırarak nefes almadan çalışmak zorunda bırakılıyor. Ayrıca okulların kapatılmasıyla oluşan çocuk bakım krizi ile birlikte kadınların ev içi yükleri çok daha fazla artmış durumda.

Bunun yanında kadınların her gün ailelerindeki erkekler tarafından öldürüldükleri, istismar, şiddet, taciz ve tecavüze maruz bırakıldıkları evler, salgın durumunun getirdiği huzursuzluk ve yoksullaşma ile çok daha güvensiz hale geldi. Korona salgını tüm gündemi meşgul ederken, kadınlar için salgından çok daha öldürücü olan erkek şiddetine karşı hiçbir önlem alınmıyor.

Karantinada da kadın dayanışması

Kadınlar, dayanışma ağları, sosyal medya etkinlikleri ve erkek şiddetine karşı her an oluşturulan kamuoyu ile yaşamları için mücadele etmeye, karantina koşullarında da devam ediyorlar. Çünkü her dönemde olduğu gibi korona günlerinde de kadınları yaşatacak olan kadın mücadelesidir.