Bunlar, Sivil Toplum Örgütü Brezilya Kamu Güvenliği Forumu tarafından yayınlanan ve ülkedeki kadınlara ve çocuklara yönelik şiddetin daha da kötüleştiğini tespit eden yeni bir araştırmanın bulgularından sadece ikisi.

200 milyondan fazla insana ev sahipliği yapan Brezilya, dünyadaki kadın olmak için en tehlikeli yerlerden biri.

Rapor, ulusal cinayet oranı % 10.8 düştüğü halde kadın cinayetleri oranının – bir kadın, cinsiyeti kadın olduğu için öldürüldüğünde – geçen yıla göre % 4 oranında arttığını buldu. Bu davaların% 88’inde fail, kadının partneri veya eski partneri idi.

Hükümet verilerine dayanan araştırmaya göre, 263.000’den fazla kadın partnerleri tarafından ciddi yaralandı.

Ülke ayrıca bugüne kadar bildirilen en büyük tecavüz oranına tanık oldu ve mağdurların neredeyse % 54’ü 13 yaşın altındaki çocuklardı.

Kadınlar İçin Tehlikeli Bir Yer

Kadına yönelik şiddet, Brezilya’nın bir süredir karşı karşıya kaldığı bir sorundur.

Cumhuriyet savcısı Valeria Scarance, Salı günkü Brezilya gazetesi Globo’nun Jornal Nacional basımında, “Brezilya hala kadınlar için dünyanın en tehlikeli yerlerinden biri. Bir kadın için en tehlikeli yer kendi evi.” dedi.

2015 yılında yapılan bir araştırmada Brezilya’nın dünyadaki en yüksek beşinci kadın cinayeti oranına sahip olduğu tespit edildi.

Sivil toplum örgütü İnsan Hakları İzleme Örgütü’ne (HRW) göre aile içi şiddet yaygın olmaya devam ediyor. Ancak HRW’ye göre gereken önlemler yeterince uygulanmıyor. Her yıl binlerce vaka uygun bir şekilde soruşturulmuyor ve 2017 yılında, bütçe kesintileri nedeniyle Brezilya’da aile içi şiddet mağdurlarına yönelik 23 sığınak kapatılmıştır.

Federal Hakim Ben-Hur Viza, aile içi şiddetin sürdüğünü, çünkü kültürel olarak kabul edilebilir kaldığını söyledi. Viza, geçen yıl yayınlanan kadın cinayeti belgeselinde  “Bu durum, duvarların arkasında, evin içinde olan bir şey” dedi.

Bazıları, durumun ancak bu yılın başından beri görevde olan ve açıkça kadın düşmanı yorumlar yapan aşırı sağcı Cumhurbaşkanı Jair Bolsonaro’dan sonra daha da kötüleşebileceğinden korkuyor.

Bolsonaro bir keresinde Globo TV’sinde bir kongre üyesine, “çok çirkin” olduğu için tecavüzü hak etmediğini söylemişti. 

(Bu yazı Türkçeye Mor Dayanışma Çeviri Komisyonu tarafından çevrildi. Orijinali için: https://amp.cnn.com/cnn/2019/09/11/americas/brazil-women-girls-domestic-violence-rape-intl-hnk/index.html)