ABD’nin Hawaii eyaletindeki bir devlet kuruluşu, ev sahiplerinin kira yerine cinsel iltimaslar istediğini bildiren kadın sayısında artış olduğunu bildirdi.

Hawaii Eyaleti Kadınların Statüsü Komisyonu daha fazla vakanın rapor edildiğini belirterek, ev sahiplerinin COVID-19 salgını sırasında kiracıların ekonomik stresini “kötüye kullandığını” gösteriyor.

Son zamanlardaki işten çıkarmalar ve ücretsiz izinler nedeniyle, ABD’li kiracıların yalnızca % 69’u, 1 Nisan’da kiralarını ödeyebildi. 

Göçmenlik avukatı Kevin Block, bazı ev sahiplerinin kira istemek yerine “başka anlaşmalar” istediğini ve hatta kadın kiracılar kira hakkında soru sorduklarında cinsel içerikli görüntüler gönderdiklerini söylüyor.

Block, “bildirilmeyen olayların bildirilenlerden daha çok olduğundan endişeliyim” dedi.

Hawaii Eyaleti Kadınların Statüsü Komisyonu İcra Müdürü Khara Jabola-Carolus, ev sahiplerinin cinsel tacizinin kadınların evlerinde kalmasını zorlaştırdığını söyledi.

Jabola-Carolus, “barınma, gelir kaybı ve sistematik cinsiyetçilik kombinasyonu yüzünden fiziksel ve cinsel şiddete hazırlanmak için öncesinde bir planımız yoktu” dedi.

‘’Haklar ve dayanaklar hakkındaki bilgileri elimizden geldiğince hızlı ve kapsamlı bir şekilde elde etmemiz gerekiyor. Bunun faydası var.’’

Ev sahipleri tarafından mağdur edilen kadınlar için Hawaii Eyalet Komisyonu online bir rehber oluşturdu.  Komisyon, acil kira desteği konusunda rehberlik sunacak ve ayrıca mağdur bırakan ev sahiplerinin veri tabanını tutacaktır.

Ev sahipleri tarafından mağdur bırakılan herkes resmi olarak şikâyette bulunmalıdır. Normalde, kiracıları federal olarak finanse eden bir kurum olmadığı sürece yargı yetkisi olan Hawaii Sivil Haklar Komisyonu’na bildirmek için 180 günleri olacaktı. Hawaii Sivil Haklar Komisyonu (HCRC)  pandemi nedeniyle kapatıldığı için, mağdur edilenlere Hawaii Hukuki Yardım Derneği ile irtibata geçmeleri tavsiye edilmektedir.

Jabola-Carolus: “Ev sahibinin kendisine karşı şikâyette bulunulmasından dolayı misilleme yapması yasa dışıdır. Ev sahibiniz cinsel saldırısı hakkında şikâyette bulunduğunuz için kilitleri değiştirirse veya elektrik, su, doğal gaz hizmetlerini kapatırsa, ev sahibinize karşı bir ev sahibi-kiracı Geçici Sınırlama Emri davası açabilirsiniz, mahkeme bu davaları virüs krizi sırasında alacaktır. Misilleme konusunda destek almak için lütfen Hawaii Hukuki Yardım Derneği ile iletişime geçin. Adil konut hakkı hususları söz konusu olduğunda destek için herhangi bir gelir sınırı yoktur. ‘’

(Bu yazı Türkçeye Mor Dayanışma Çeviri Komisyonu tarafından çevrildi. Orijinali için: https://www.9news.com.au/…/b5954e87-5f1b-47b8-9406-ea382614…)