105 yaşındaki Japon fotoğrafçı Tsuneko Sasamoto artistik sesini ifade etmeye ve çarpıcı görüntüler yakalamaya devam ediyor. 25 yaşında ülkesinin ilk foto muhabiri olarak addedilen Sasamoto, savaş öncesi ve savaş sonrası Japonya dahil olmak üzere, 70 yıldan fazla süredir tarihi belgeliyor. Fotoğrafları, totaliter rejimden ekonomik süper güç olmaya giden yolda ülkenin dramatik değişimlerine ve bundan kaynaklanan toplumsal etkilere dikkat çekiyor.

Sasamoto mesleği ile ilgili heyecanını koruyor ve seçtiği alanda etki bırakmaya devam ediyor. 2011’de 97 yaşında ilken Hyakusai no Finder (Centenarian’s Finder) isimli bir fotoğraf kitabı yayımladı. 100 yaşına bastığında seçilen fotoğrafları ile bir sergi açtı.

Şu an, Sasamoto, vefat eden arkadaşlarına saygılarını sunmak için, Hana Akarı ya da Flower Glow (Çiçek Parıltısı) isimli bir proje üzerinde çalışıyor. Geçen yıl sol elini ve iki bacağını da kırmış olmasına rağmen bu seriyi tamamlıyor. Bu durumun sırtını yere getirmesine izin vermemeye kararlı, iyileşmek için haftada üç kere fizik tedaviye gidiyor. 100. doğum gününden önce NHK World’e konuşan Sasamoto bazı vakur tavsiyelerde bulunuyor:

“Asla tembelleşmemelisiniz. Yaşamınız hakkında her zaman pozitif kalmak ve asla vazgeçmemek esastır.” diyor Sasamoto ve devam ediyor: “Kendinizi zorlamalı ve farkında kalmalısınız/olmalısınız ki/böylece ileriye gidebilesiniz. İnsanların bilmesini istediğim şey bu.”

(Bu yazı Türkçeye Mor Dayanışma Çeviri Komisyonu tarafından çevrildi. Orijinali için: https://designyoutrust.com/2015/10/japans-first-female-photojournalist-is-still-shooting-at-the-age-of-101/?fbclid=IwAR0uNm9NbWWgFaMKte1eK4Dbt6-tvgcMV-VYMp7VFCJjmdKXkRta1MGmoPU

NOT: Yazının yayınlandığı 2014 tarihinde Sasamoto 101 yaşında, çeviride 105 olarak güncellendi.