Fiji’den Elenoa Kunatuba, rugby sporunun yabancısı değil, ancak 2019 Samoa 16. Pasifik Oyunları’nda Tuvalu erkek rugby takımına koçluk yapan bir kadın olarak yeni bir çığır açıyor.

38 yaşındaki Kunatuba, 2018 yılından beri Tuvalu ekibinin sorumlusu ve cinsiyetinin, geleneksel olarak erkek egemen olan bu sporda bile engel olmadığını söylüyor.

Pasifik Oyunları Haber Servisine konuşan Kunatuba, “Koçluk kadın veya erkek olmakla ilgili değil, rugby hayatı ile ilgili. Devir de , koçluk tarzlarımız da değişti. Koçluk yapmak, oyuncuları sahada bir şeyler yapma konusunda güçlendirmek ile ilgili. Çünkü günün sonunda, bir koç olarak sahada oynayan ben değilim; onlar. ” dedi. Kendi spor dalında son on yılın en iyi dönemi için öncülük etti.

2011’de ilk Okyanusya Bölgesel Kadınlar Rugby Kalkınma Görevlisi olarak atandı, 2013’te Fiji’nin kadın takımına koçluk yapmaya başladı. Ayrıca Yeni Zelanda’da bir kadın takımına koçluk yaptı ve daha sonra Fiji’deki kendi rugby kulübünü yönetmeye başladı.

Onun için sporun ırkı, inancı ve cinsiyeti kesen keskin bir kılıç olduğunu belirtti.

Özellikle Pasifik’teki en iyi bilinen sporlardan biri olan rugby, insanların bağ kurabildiği ve anlayabildiği bir şey olduğu için birçok insanın hayatını etkilediğini söylüyor.

“Koçluk başladığım yerden çok fazla yol kat etmemi sağladı, hayatımda çok şey değiştirdi. Yaşım ilerledikçe tecrübe ediniyorum, diğer antrenörlerden de çok şey öğrendim. Yaptığın şeyi sevmek zorundasın. Eleştirilerin peşimi bırakmayacağını biliyorum, ama bu şekilde kendini daha güçlü hale getiriyorsun. ”

“Mesele rugby için ne yapabileceğin değil, onun senin için ne yaptığı.” diyen Kunatuba’ nın hayatında türlü zorluklar varmış ancak spora olan tutkusu ile tüm bunların üstesinden gelmiş.

“Kabuğundan çıkıp kendine yapabileceğini söylemek, cesaretini açığa çıkarmak ve ister doğru ister yanlış olsun, öğrenmek zorundasın.” diye devam etti.

Kunatuba, Fiji’deki rugby kulübünün yönetim yardımcısı olan rahmetli annesi Tapenisa’nın hayatındaki en etkili insanlardan biri olduğunu söyledi.

“Annem, hayatımda yaptığım her şeyde en büyük danışmanımdı” diye açıkladı. ”Bu yıl Mayıs ayında onu kaybettim ve bu oyunlara gelmeden önce onunla konuşmayı çok isterdim. Beni ayakta tutan ve bana başka hiçbir koçun yapamayacağı şeyleri söyleyen oydu. Onu gerçekten özlüyorum.”

Kunatuba, Tuvalu Takımı’na koçluk yapmak için Samoa’ya gelmenin hayatında yeni bir dönemin başlangıcı olduğuna inanıyor.

“Koçluğu ve oyunculara öğretmeyi seviyorum, daha fazla gelişim içerisindeyim.”

(Bu yazı Türkçeye Mor Dayanışma Çeviri Komisyonu tarafından çevrildi. Orijinali için: https://www.samoa2019.ws/news/the-pioneering-woman-coaching-a-mens-rugby-at-samoa-2019/?fbclid=IwAR1UNAuawj9nuVM7gQRKA7f7PaiUpNAXZZtpO_jZkhpH0DnqSPQ36GF6ePM)