Eylemcilerden biri, “Kadın meselesinin Filistin kurtuluş söyleminin merkezinde olması gerektiğini söylemek istiyoruz.” dedi.

Filistinli kadınların Filistinli örgütler ile ortak bir şekilde düzenlediği Taliaat eylemi ile, Filistinli kadınları etkileyen toplumsal cinsiyete dayalı şiddeti ve baskıları protesto etmek amacıyla 26 Eylül’de çeşitli gösteriler düzenlendi.

Gösteriler, eski Filistin ve diasporadaki çeşitli şehirlerin yanı sıra Haifa, Ramallah, Gazze, Nazareth, Lübnan Beyrut ve Almanya Berlin de dahil olmak üzere bir çok farklı şehirde kadınları ve insan hakları aktivistlerini harekete geçirdi.

Hala Marshoud, eyleme katılan kadınlardan biri,  “Taliaat, bugün, ülke genelinde ve yurt dışındaki farklı yerlerde, her türlü toplumsal cinsiyet baskısına son verilmesini talep etmek ve kadınlara yönelik şiddet konusunu ulusal kurtuluşa kadar ertelemeyi durdurmak için Filistinli kadınların haykırışıdır.” diyerek devam etti.


Filistin’den Beyrut’a, Ölüme Karşı Tek Haykırış

 
Marshoud, “Bugünkü haykırışımız, kadın meselesinin ve özgürlüğünün Filistin kurtuluş söyleminin merkezinde olması gerektiğini söylemek içindir.” dedi.

Bir grup bağımsız Filistinli kadının oluşturduğu bir hareket olan Taliaat (Arapça’da sokağa çıkmak anlamına geliyor), Filistin’in kurtuluşunun kadınların kurtuluşu olmadan elde edilemeyeceği fikrine vurgu yaparak, patriyarkaya ve kadınların karşı karşıya kaldığı şiddetin tüm biçimlerine karşı mücadele etmek için tüm eski Filistin ve diasporanın her yerini içeren kapsamlı ve kapsayıcı bir Filistinli kadın hareketi inşa etmeye çalışıyor.


Eylemci Rania Haj Yahya, “Sorun ayrıca evde eğitim ile de başlıyor, çocuklarımıza şiddetin sorunları çözmenin bir yolu olmadığını ve buna bağlı olarak kendimizi şiddetten uzak tutmamız gerektiğini öğretmeliyiz.” dedi.

Ramallah’taki Taliaat yürüyüşü, acımasız aile içi şiddet nedeniyle ağır şekilde yaralanan Jenin’den bir kadının yattığı Ramallah hastanesine dayanıyor. Onun için ve hepimiz için Taliaat!

Eylemci Kholoud Ebu Ahmed, geniş katılımdan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Çünkü yüzlerce kadın ve kız çocuğu seslerinin duyulması için gösterinin bir parçası oldular.

Protestolar, 21 yaşındaki İsrailli Gharib’in geçen ay aile üyeleri tarafından acımasızca öldürülmesinden sonra gerçekleşmeye başladı.

Resmi rakamlara göre Filistin’de sadece bu yıl 28 ve geçen yıl 35 Filistinli kadın öldürüldü.

(Bu yazı Türkçeye Mor Dayanışma Çeviri Komisyonu tarafından çevrildi. Orijinali için: https://www.telesurenglish.net/…/Hundreds-of-Palestinian-Wo…)