Chantal Akerman, Brüksel’de doğmuş kendini “Brüksel’de doğmuş Yahudi kız” olarak tanımlayan, ailesinin büyük kısmını Auschwitz Toplama Kampı’nda kaybetmiş, feminist ve avan-gard sinemanın öncülerinden kadın yönetmen ve oyuncudur. Erken ölümüne rağmen neredeyse kırk filme imza atmış. Filmleri, geçen onca yıla rağmen hala daha seyircisini beklenmedik tarzı ve cesaretli yapımı ile şaşırtıyor.
Chantal Akerman’ın çekmiş olduğu filmler gösterime girer girmez feminist başyapıtlar olarak anılmaya başlamıştır. Fakat hala erkek yönetmenlerden ve onların filmlerinden daha az biliniyor.
Chantal Akerman’ın filmlerindeki mekanlara baktığımızda genellikle evleri ve evlerin içerisinde geçen yaşamı görüyoruz. Akerman, filmlerinde “özel alan politiktir” vurgusunu sürekli öne çıkarıyor.

Jeanne Diealman’ın can sıkıntısı

Henüz 25 yaşında yazdığı ve yönettiği, feminist sinemanın “başyapıtı’ olarak ilan edilen, 201 dakikalık uzun metraj filmi Jeanne Dielman, 23 Commerce Quay, 1080 Brussels’de, 1970’lerde Belçika’da yaşayan orta sınıf bir “ev kadının” aralıksız üç gününü an be an anlatıyor. Filmin çekildiği 1975 tarihlerinde Belçika’da işçi ve işveren temsilcilerinden oluşan “Ulusal Çalışma Konseyi” ilk kez Belçika’da “eşit işe eşit ücret” üzerine toplu sözleşme imzalıyordu.  .

Sınırlarımız ve bağımsızlığımız

Akerman Jeanne Dielman filmiyle, bir kadının yaşamının gündelik akışını ve altında yatan kırılganlığını ortaya koymaktadır aynı zamanda. Aslında Jeanne’nin yaşadığı kritik üç gününün sonunda bir nevi patlama eşiği olan o an, hepimize tanıdık gelse gerek. Toplumsal rollere baş kaldırışla birlikte evi konumlandıran yapıya, yani erkek egemen sisteme karşı çıkmanın bu rolleri yeniden biçimlendirmek üzerinde oldukça büyük etkisi var.
Toplumsal cinsiyet rollerinin kadınların hayatının her anını etkileyip şekillendirmesine inat kadınların içinde mayalanan bağımsızlık özlemini görüyoruz. Süreç içerisinde kadınların çevresine örülen duvarların bir bir yıkılışıyla yeni bir hayatın perdelerini aralamasının hikayesi aslında bu film. Bizim içimizden, hayatımızdan bir kesit bir çıkış örneği. 

Yazar

tr_TR