Rahim ağzı kanseri, rahim ağzının normal dışı gelişim sonucu oluşan kötü huylu tümörüne verilen addır. Rahim ağzındaki normal hücrelerin anormal hücrelere dönüşmesi ve kontrolsüzce büyümesi sonucu oluşur. Maalesef yılda 500000 kadınla aynı derdi paylaşabiliyoruz.
Kötü sonuçlarla karşılaşmadan tahmin edilebilir.
Rahim ağzı kanseri belirtileri: Anormal vajinal kanama – Sulu, pembe, soluk ve devamlı olan vajinal akıntı – Sırt ağrısı – Kemik ağrısı ve kırıklar – Yorgunluk, bitkinlik – Vajinadan idrar ve dışkı kaçağı -Bacak ağrısı – İştah kaybı – Pelvik ağrı – Şişmiş ayaklar – Kilo kaybı
Rahim ağzı kanserinin diğer kanser türleri gibi kesin nedeni bilinmemektedir. Fakat şu risk faktörlerine sahiptir: Cinsel ilişkiye 20 yaşından önce başlamak, sigara içmek, bağışıklık sisteminin zayıf olması, genital organlarda viral ve bakteriyal enfeksiyonların sıkça görülmesi, çok sayıda doğum yapmak, sosyoekonomik düzeyin düşük olması, C vitamini ve A vitamini eksikliği, cinsel ilişki ile bulaşan HPV(İnsan Papilloma Virüsü) enfeksiyonu
Erken Teşhis İçin Smear Testi
Söz konusu kadın sağlığı olduğunda “doğaldır, doğuştandır, abartmanın lüzumu yok” gibi safsataları çok duyarız. Ya da hastaneye gitmeye dahi vakit bulamayabiliriz. Fakat türlü eril sıkışmalar altında yaşamımıza daha fazla önem vermeli ve o vakti hem fiziksel hem ruhsal sağlığımız için yaratmalıyız.
Rahim ağzı gibi ciddi bir kansere yakalanmadan önce Smear testi denilen basit ve ağrısız bir kanser tarama yöntemi yaptırabiliriz. Yılda 1 kez bu testi yaptırmak, rahim ağzı kanserinden kurtulmak için son derece önemlidir.
Unutmayın! Smear testi için yukarıda yazdığımız belirtilerin gerçekleşmesini beklemeyin ve yılda 1 kez bu testi yaptırın.
Aile Hekimleri, Toplum Sağlığı Merkezleri ya da Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezlerinde yaptırabilirsiniz.
Sağlıkla Kalın…