Derneklerimiz

Antakyalı Mor Dayanışma kadınları 2014 Şubat ayında Mor Dayanışma Derneği’ni Antakya’da kurdular. Derneğimiz, kadınların dernek merkezine gelmesini bekleyen değil, mahallelere giderek kadın çalışması yapan bir dernek olarak faaliyet göstermeye başladı. Mahallelerde kadın sağlığı panelleri, iletişim atölyeleri, film gösterimleri ve kadın buluşmalarının yanı sıra “Sorunlar Ortada Çözüm Dayanışmada” başlıklı odak grup çalışmaları ve “Mahallelerde Şiddeti Nasıl Durdurabiliriz?” söyleşileri düzenledik. Mor Dayanışma Kadın Derneği, Sabancı Üniversitesi Mor Sertifika Programı kapsamında “Oyunlarla Toplumsal Cinsiyet” etkinliğine; Kadın İnsan Hakları ve Yeni Çözümler Derneği’nin hazırladığı “Kadının İnsan Hakları Eğitim Programı Eğitici Eğitimi”ne; Ankara’da Kadın Çalışmaları Derneği’nin hazırladığı “Mülteci Kadınlara Yönelik Şiddete Karşı: Medya Dilini ve Zihniyetlerini Değiştirebilmek Projesi”ne; Yeşilpınar Sosyal Yardımlaşma Derneği’nin hazırladığı “Yerel Yönetimlerde Kadın Projesi”ne ve “Kadın Sığınakları Kurultayı”na katılımcı oldu.

Antakya Mor Dayanışma olarak, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü öncesinde İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü imzalı “izinsiz işyeri açma ve eğitim verme” suçlamasıyla “bu faaliyeti gerçekleştirdiğimiz işyerinin kapatılması kararı” alındığı ve 51.000 TL para cezasına çarptırıldığımızı belirten belge tarafımıza tebliğ edildi. Belgede 15 gün içinde para cezası ile “işyerinin” kapatılmasına yönelik cezaya itiraz edilebileceği” belirtilirken bir hafta geçmeden, hiçbir bildirimde bulunmaksızın işyeri olarak tarifledikleri dernek binamız mühürlendi.

Tüzüğünde faaliyetleri arasında kadınları destekleyecek, güçlendirecek her tür bilgilendirme ve eğitim çalışmasının yapılabileceği yazan Dernek yerimizi kadınları güçlendirecek ve bilinç arttıracak çalışmalarını ve üyelerimizin ve mahallede maddi koşulları kötü olan çocuklarla gerçekleştirdiğimiz toplumsal cinsiyet, drama atölyelerini “izinsiz ve ücretli eğitim faaliyet” iddiasıyla mühürlemek sadece bize değil kadın dayanışmasına ve sivil örgütlenme hakkımıza vurulan bir darbedir. Bu anlamda hala devam eden yasal sürecin takipçisiyiz!

Mahalle bazında örgütlenen Mor Dayanışma, ulaşabildiği her yerde yerel kadın meclisleri kurdu. Atölye çalışmaları (okuma-yazma, erbane, yoga, kadın korosu, öz-savunma, edebiyat, vb) ve seminerlerle (toplumsal cinsiyet, kadın sağlığı ve kadın hakları, kadın emeği) kadınlara kendilerini ifade etme alanlarını yarattı. Farklı kesimlerden gelen kadınların, kadın olmaktan kaynaklı yaşadıkları ortak sorunlar üzerinden bir araya gelmelerini sağladı.

3 Ağustos 2019’da İstanbul Beşiktaş’da açılan Mor Dayanışma Kadın Merkezi ve 4 Ocak’ta Kartal’da açılan Mor Dayanışma Derneği ile yerellerde yürüttüğümüz çalışmalarımızı bir adım öteye taşıdık. 

 

 

Beşiktaş Mor Dayanışma Derneği:

Cihannuma mah. Hüsnü Savman sok. No: 46/16 Beşiktaş/İstanbul

 

Kartal Mor Dayanışma Derneği:

Spor cad. Karlıktepe Mah. Üzümcü İş Merkezi 18/8 Kartal/İstanbul