Kadın yaşam alanlarının kalıcılaşması ve güçlenmesi için adım adım mücadeleyi büyütüyoruz. Depremden sonra dayanışma çadırları, kadınların yaşamlarını yeniden inşa ettiği mücadeleye dönüştü; Samandağ Mor Dayanışma kadın derneğimizi açıyoruz.

6 Şubat depremlerinin sabahı gözümüzü, afeti felakete çeviren bir sürece açtık ve o andan itibaren dayanışmayı büyüttük. Yollara düştük, birbirimizi yollarda bulduk ve enkazlardan umuda çıkan yollar keşfettik.

İlk günden itibaren temel ihtiyaçları karşılamak ile başlayan ve mahalle mahalle büyüyen kadın dayanışmamız; depremin üzerinden haftalar geçtikçe birbirine güç veren ve yaşamı, kenti yeniden kurmak için mücadele eden kadınların örgütlü gücüne ulaştı.

Yaşam alanlarımızı birlikte kuracak ve erkek egemen sermaye düzenine karşı birlikte mücadele edecek feminist mekanlarımızı bu örgütlü güç ile açıyoruz. 3 ilçede başlayan kadın dayanışma çadırlarımızdan biri şimdi Samandağ’da feminist mekanına ulaşıyor.

Toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin evlerden çadırlara taşındığı deprem sürecinde, kadınlar taciz, tecavüz ve şiddet üçgenine her zamankinden daha yakın hissetmeye başladı. Barınma, yoksulluk, temiz suya ulaşma gibi hayati ihtiyaçlar devam ederken depremin kadınları daha çok etkilediğini hep beraber deneyimledik. Fakat olanca güvenliksiz ve tehlikeli alanlarda kadın dayanışmasının, örgütlü mücadelenin bizleri nasıl daha güçlü kıldığını ve yeniyi inşa dediğimiz sürecin ana özneleri olduğumuzu da bir kere daha gördük, gösterdik.

Kadınların ellerini tutarak, saçlarını tarayarak, seslerine karşılık vererek hissettik ve hissettirdik kadın dayanışmamızı. Aramızdaki dayanışma işte bu kadar somuttu.

Kadınların regl ve hijyen ürünlerine ulaşamadığı, kendilerini güvende hissetmediği anlarda kadın dayanışma çadırları onlara uzanan bir el oldu. Tırlarla bölgeye eşya gönderen ve bölgede gönüllü olan binlerce kadın bu dayanışmanın bir parçası oldu.

Dayanışma sadece ihtiyaçları karşılamak demek değildi elbette. Birbirimizi iyileştirmeyi de öğrendik. Çeşitli atölyeler ile güçlenmeyi ve iyileşmeyi birlikte başardık.

Şimdi kadın yaşam alanlarını kalıcı hale getirmek için çalışmalarımız güç kazandı. Birlikte üretmekten kişisel bakım çalışmalarına, iyileşme çalışmalarından film analizlerine, birçok faaliyetle kadın yaşam alanlarımızı yaymaya devam ediyoruz.

15 Temmuz Cumartesi günü Samandağ’da Türkiyenin başka illerinden gelen kadınlarla birlikte derneğimizi açıyoruz. Bu mücadeleye sizleri de bekliyoruz.

Yaşadığınız her alanda bize ulaşmaya, mücadelenin bir parçası olmaya çağırıyoruz.