Açıklamada ‘Evlilik birliği dışında ilişkiye giriyoruz ve kürtaj yaptırıyoruz’ ifadeleri yer aldı.

Fas’ta binlerce kadın evlilik dışı ilişkiye girdiklerini ve kürtaj yaptırdıklarını açıklayarak 28 yaşında aynı suçlardan hapse atılan gazeteciye destek oldukları için tutuklanma riskini göze aldı. 

Kuzey Afrikalı devletin ceza yasaları evlilik dışı cinsel ilişkiye ve annenin hayatının risk altında olmadığı durumlarda yapılan hamilelik sonlandırmalarını yasaklıyor. Resmi rakamlar geçen sene 14.500 kişinin ahlaksızlıktan, 3048 kişinin zinadan, 170 kişinin homoseksüellikten ve 73 kadının kürtajdan yargılandığını gösteriyor.

Göstericiler bu iki suçtan tutuklanan Hajar Raissouni adlı gazeteciyle dayanışma için yaptıkları açıklamada evlilik dışı ilişki ve kürtaj yasaklarını çiğnediklerini ifade ettiler. 28 yaşındaki gazeteci muhalif Akhbar Al-Yaoum gazetesinde yazmakta. Geçtiğimiz salı günü üçüncü duruşmasında mahkeme karşısına çıktı. 

Fransız Le Monde gazetesinin ilk sayfasında yayınlanan açıklamayı imzalayanlar bu ‘adaletsiz ve eski yasaların’ gözden geçirilmesini talep ederek bu süre içerisinde yasaları çiğnemeye devam edeceklerini açıkladılar. Ayrıca açıklamada ‘Evlilik birliği dışında ilişkiye giriyoruz ve kürtaj yaptırıyoruz’ ifadeleri yer aldı. 

Fransız ve Fas kökenli yazar Leile Slimani ve Faslı sinemacı Sonia Terrab’ın kaleme aldığı açıklama şu ana kadar aralarında erkeklerin de olduğu 7000 imzayı aştı. Terrab Independent gazetesine kadınların kendilerini güçlendirdiklerinde çevrelerindeki herkesi de güçlendirdiklerini ifade etti. 

‘Faslı kadınların bu süreçte gösterdikleri güçlü ve cesaretli duruş karşısında hayran kaldığını’ belirten Terrab, 7000 imzayı geçen kampanyalarından gurur duyduğunu söyledi. 

İnsan Hakları İzleme örgütü Raissouni’nin hapsinin özgürlük ve özel yaşam hakkını çiğnediğini bildirerek yetkililerden suçlamaları geri çekmelerini ve gazetecinin derhal serbest bırakılması gerektiğini açıkladı. 

Örgütün Orta Doğu ve Kuzey Afrika iletişim direktörü Ahmet Benchemsiye göre ‘Hajar Raissouni en baştan beri suç teşkil etmemesi gereken mahrem bir davranıştan dolayı suçlanıyor. Dahası cinsel ve üreme sağlığı ile ilgili bir durum hakkındaki iddiaların detaylarının kamuya açıklanması hem kişisel haklarını çiğnemekle beraber itibarını karalamaya yönelik olduğu görülüyor’. ‘Tutuklanması ülkedeki kişisel özgürlüklere olan saygının yoksunluğunu ve kanunların seçici olarak uygulandığının göstergesi’.

Raissouni’nin tutuklanması ülke çapında gösterilere yol açtı ve eleştiriler bu tutuklamanın siyasi motivasyonla yapıldığı yönünde. Polis ayrıca Raissouni’nin nişanlısı ve kürtajla suçlanan doktorun yanı sıra iki de yardımcısını Ağustos sonunda tutuklamıştı. Kürtajla suçlanan doktor ve yardımcıları kürtaj ve suça ortak olmaktan on yıla kadar ceza alabilir. 

(Bu yazı Türkçeye Mor Dayanışma Çeviri Komisyonu tarafından çevrildi. Orijinali için: https://www.independent.co.uk/news/world/middle-east/morocco-hajar-raissouni-abortion-sex-marriage-trial-statement-a9120136.html?fbclid=IwAR0OgYrmh76inGxIhBtBngrms78Nh9IfBjMynTvFuq0Q65QG36E44idjlms)