Merhaba sevgili kadınlar, Bildiğiniz gibi COVID-19 olarak bilinen virüs tüm dünyayı etkisi altına alıyor. Bunun biz insanlar tarafından gerçekleştirilen evrensel bir tahribat ve yıkımın bir sonucu olarak ortaya çıktığını söylemek yanlış olmayacaktır. Var olan durumun daha kötüye gitmesini engellemek ve belki bir nebze de olsa düzeltebilmek için bizler “ne yapabiliriz”i düşündüğümüzde daha doğala, tabiata zarar vermeyene dönmenin başlangıç için iyi bir yöntem olduğu söyleyebiliriz. Ayrıca COVID-19’un başlatmadığı ancak artırdığı bir ekonomik kriz gerçeğini de göz ardı edemediğimiz günlerdeyiz. Temel tüketim maddelerine bile zorlukla ulaştığımız bugünlerde hem doğayı, hem kendi sağlığımızı koruyabileceğimiz ve ekonomik olan birkaç pratik tarifi sizlerle paylaşıp hayatınızı kolaylaştırmak istedik.

DEZENFEKTAN 

Bunlardan ilki her yerde kolaylıkla kullanabileceğimiz, sağlığımıza zarar vermeyen ve doğayı koruyan, ayrıca çok da ucuza getirebileceğimiz dezenfektan. Öncelikle, öncesinde kaynatmış olduğumuz 2 bardak ılık suyumuza elimizde bulunan herhangi bir sirkeden 2 yemek kaşığı ekliyoruz. Evimizde yoksa bile aktardan kolaylıkla satın alınabilecek olan boraksımızdan 1 tatlı kaşığı koyduktan sonra, her birimizin evinde bulunan tuzdan da 1 tatlı kaşığı ekleyip üzerine de 5-10 damla limon sıkıyoruz. Malzemelerimizi karıştırdıktan sonra dezenfektanımız hazır oluyor. Dilersek kokulandırmak için sevdiğimiz extrat yağlardan ekleyebiliriz, çay ağacı ve lavanta yağlarını size tavsiye edebilirim. Miktarını kokmasını istediğiniz yoğunluğa göre siz ayarlayabilirsiniz,ben 2-3 damlayı tercih ediyorum genellikle. Sağlıklı günler. 

Malzemeler

 2 bardak su(önceden kaynatılmış ılık su)

 2 yemek kaşığı sirke (fark etmez) 

1 tatlı kaşığı borax 1 tatlı kaşığı tuz 

5-10 damla liman

 NOT: Eğer güzel koksun istiyorsanız çay ağacı ve lavanta yağlarından 2-3 damla ekleyebilirsiniz

CİF 

İkinci olarak hemen her yerde kullandığımız cifin doğaya ve bize zarar vermeyen tarifini sizlerle paylaşalım dedik. Bu cif sayesinde hem sağlığımızı koruyor olacağız hem de doğayı daha fazla tahrip etmeyeceğiz. Bu tarif hepsinden daha kolay ve çok pratik. İhtiyacımız olan yalnızca iki malzeme ki bunlar da birçoğumuzun evinde rahatlıkla bulunuyor, evimizde yoksa da yakınımızdaki bir marketten veya aktardan kolayca temin edebiliriz. İhtiyacımız olan ilk malzeme 1 su bardağı karbonat. Bildiğiniz gibi doğal birçok temizlik malzemesinin ana maddesi olarak kabul edilir karbonat, temizleyici ve beyazlatıcı etkisi vardır. Karbonatın üzerine çok uzun yıllardır insanlar tarafından kullanılan arapsabunundan 2 yemek kaşığı ekleyip karıştırıyoruz, arapsabunu sıvılaşmasını sağlıyor ve marketlerden alınan cif gibi pütürlü kıvamdaki cifi elde ediyoruz. Arapsabununun kokusunu sevenler için bu yeterli olacaktır, ancak isterseniz kokuyu değiştirmek içinönceki tarifteki gibi extrat yağlardan ekleyebilirsiniz, lavanta ve yasemini size tavsiye edebilirim, benbirkaç damla ile yetiniyorum, siz kendinize göre ayarlayabilirsiniz. Sağlıklı günler. 

Malzemeler 

1 su bardağı karbonat 

2 yemek kaşığı arapsabunu 

NOT: Kokulandırmak için birkaç damla extrat yağ kullanılabilir, lavanta ve yasemini kendi adıma tavsiye edebilirim.

El NEMLENDİRİCİSİ

Üçüncü tarifimiz ise bir el nemlendiricisi. COVID-19’dan korunmak için sık sık ellerimizi yıkadığımız bugünlerde deride kuruma ve pul pul dökülmelerin başladığını görebiliyoruz. İşte bu tarif tam da bunlara iyi gelecek. Bu da en az diğerleri kadar basit. Bu aralar çok sık gündeme gelen hindistan cevizi yağından küçük bir kabın içine 1 tatlı kaşığı koyuyoruz, elimizde balmumu varsa 2 çay kaşığı balmumuzu ekliyoruz. Balmumunda dikkat etmemiz gereken şey donmasını önlemek, bazen istemsizce balmumunun donduğu ve el nemlendiricimizin kıvamını bulamadığı durumlar olabilir, bu nedenle balmumunu iyi eritip tarif boyunca kontrol etmeyi unutmayın. Balmumunun olmadığı durumda ise herkesin kolayca erişebileceği bir malzeme olan nişasta kullanabiliriz, 1 çay kaşığı nişasta yeterli olacaktır. Bu malzemeleri karıştırdıktan sonra 5 damla portakal ya da limon suyu ekliyoruz ki ben limon suyunu tercih ediyorum, bildiğiniz gibi C vitamini ellere de iyi geliyor. Aromatik bir koku isterseniz diğer tariflerde belirttiğimiz gibi kokulu extrat yağlardan ekleyebilirsiniz, ben 2-3 damla lavantayı tercih ediyorum, miktarını kokusunun yoğunluğuna göre siz de ayarlayabilirsiniz. Karışım sıvı sabun gibi bir kıvamda olacak, ele sürülebilir olması için bir süre donmaya bırakıyoruz. 5-6 saatin sonunda herhangi bir zararlı madde içermeyen doğal kremimiz hazır oluyor, kullandığınızda ne kadar etkili olduğunu göreceksiniz. 

Malzemeler 

1 tatlı kaşığı hindistan cevizi yağı 

2 çay kaşığı balmumu (balmumu yoksa 1 çay kaşığı nişasta da kullanabiliriz) 

Isteğe bağlı kokulu yağ 

5 damla portakal ya da limon suyu